Diverse

Yoga Taoista, o artă a relaxării

Să înveți cum să te relaxezi poate necesita timp. Din fericire, există tehnici de yoga taoista pe care le poți exersa ușor pe o saltea de yoga sau pe covor. Relaxarea ține de practică, iar yoga taoista poate fi un teren de antrenament bun pentru cultivarea acestei arte frumoase. Abilitățile pe care le poți învăța cu practica yoga taoista te pot susține în restul vieții, ajutându-te să gestionezi momentele stresante cu claritate și echilibru.
Yoga te poate ajuta în momentele de stres și haos prin conectarea la starea de pace interioară, prin apofundarea cu ușurință a stării de relaxare, printr-o întoarcere la echilibru și liniște.

Iată câteva sfaturi de relaxare:
Expiră și inspiră lent: Una dintre cele mai bune metode de a te readuce cu picioarele pe pământ este de a-ți prelungi respirațiile. Inspiră și expiră prelung, lent, fără grabă. Această formă de respirație – așa cum este prescrisă în Yoga Sutra – încurajează sistemul nervos să devină calm și liniștit, și face corpul să intre într-o stare de odihnă mai bună.
Focalizează-ți mintea doar pe un singur lucru: Uneori, putem fi bombardați de o mulțime de informații sau gânduri, situații, emoții, ceea ce duce către o agitație mentală și face ca mentalul să aibă frâu liber pentru a-și continua gândirea obsesivă și agitată. Pentru a calma mentalul și a liniști agitația gândurilor poți focaliza mintea într-un mod constructiv și antrenant prin practicarea unei asane (postură corporală) sau a unui exercițiu de respirație, ceea ce duce la centrarea în sine.

Minimizarea stimulării externe: Oprește televizorul, deconectează telefonul și stinge luminile – stinge volumul din viața ta, amintindu-ți că calmul exterior alimentează calmul interior. În timpul ședinței Daoyin, în momentele de relaxare când ești întins la sol, nemișcat, poți folosi o mască de somn pentru a liniști ochii și creierul.
Înlocuiește gândurile negative cu cele pozitive: Înțeleptul yoghin Patanjali a afirmat că în momentele în care suntem deranjați de tiparele gândirii negative, ne putem recupera echilibrul invitând gânduri pașnice, pozitive, în mintea noastră. Așa că, data viitoare când vei simți că ești asaltat de gânduri depresive sau o teamă agonizantă, observă obiceiul negativ și înlocuiește-l folosindu-ți creativitatea pentru a dezvolta o perspectivă mai pozitivă asupra lumii. Folosește sugestii pozitive pentru a înlocui gâdurile negative.

Yoga râsului: Nimic nu e mai relaxant decât o doză bună de râs. Terapia prin râs se practică în grup, iar dacă la început râsul este forțat să se producă, după un anumit timp el devine contagios și apare în mod spontan la toți participanții. Acest tip de yoga taoista se bazează pe inducerea în mod voluntar a râsului, care se exersează ca orice alt exercițiu de mișcare.

Practică, practică și iar practică: Ca și vinul fin, obținerea relaxării se îmbunătățește în timp. Chiar dacă la prima ședință de yoga taoista nu simți toate beneficiile posturii de relaxare, insa la ședința următoare vei atinge mult mai ușor starea de liniște și control al gândurilor. Practicarea repetată a posturilor de yoga taoista (Daoyin) ajută la atingerea unui echilibru interior, a unei stări de calm și relaxare profundă.