LEO HUSSAIN dirijează Enescu la Sala Radio
După un mare succes la Opera Regală din Londra,
LEO HUSSAIN dirijează Enescu la Sala Radio!
În 2016, dirijorul britanic LEO HUSSAIN debuta pe prestigioasa scenă a Operei Regale din Londra (Royal Opera House – Covent Garden) cu Oedipe de George Enescu, conducerea sa muzicală primind aprecierea unanimă a publicului și a criticii. Succesul său a fost urmat de reinvitarea sa la Opera Regală și de alte contracte în importante săli de concerte sau de operă europene. Un promotor activ al creațiilor lui Enescu, Leo Hussain a răspuns invitației de a dirija Enescu la Sala Radio.
Vineri, 1 iunie (19.00), dirijorul britanic va aduce în fața publicului bucureștean Simfonia în mi bemol major, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio. Foarte rar cântată pe scenele de concert, lucrarea a fost compusă de Enescu în 1898, în timpul studiilor la Conservatorul din Paris și de aceea este de altfel subintitulată de compozitor ”a patra de școală”.
Un alt invitat special al serii este tânăra violonistă IOANA CRISTINA GOICEA, care la doar 25 de ani se bucură de un palmares internaţional impresionant. În iunie 2017 a câştigat premiul I la competiţia de vioară „Michael Hill” din Noua Zeelandă, a obţinut Premiul I la concursurile internaţionale „Johannes Brahms” 2013, în Austria şi „Andrea Postacchini” 2012 – Italia. De asemenea, este laureată a concursului „Fritz Kreisler” Viena – 2014 şi, recent, a câştigat premiul „Carl-Flesch” la academia cu acelaşi nume în Baden-Baden, Germania.
Conceput în jurul personalității lui George Enescu, alături de simfonia enesciană, programul serii cuprinde și două lucrări semnate de doi mai mari compozitori francezi care i-au fost profesori de compoziție la Conservatorul din Paris: Jules Massenet şi Gabriel Fauré.
Veți asculta suita Pelleas et Mélisande de Gabriel Fauré, inspirată de piesa de teatru cu același nume creată de dramaturgul Maurice Maeterlinck despre dragostea interzisă dintre cele două personaje principale și Meditaţie din opera Thaïs – compusă de Jules Massenet, una dintre cele mai emoționante partituri scrise pentru vioară solo și orchestră. Prima parte a concertului de la Sala Radio se va încheia cu un alt compozitor francez, autor al celebrului Bolero: Maurice Ravel – Tzigane, lucrare pe care o veți aprecia, de asemenea, în interpretarea solistică a Ioanei Goicea.
Dirijorul LEO HUSSAIN va concerta în viitorul apropiat alături de Orchestra Filarmonicii din Luxembourg, Opera din Frankfurt şi la Theater an der Wien unde va prezenta o nouă producţie a operei Wozzeck de Alban Berg. Totodată, va mai colabora cu Wiener Symphoniker, ORF Vienna Radio Orchestra, WDR Symphony Orchestra Köln, Prague Philharmonia şi Orchestra Regală din Danemarca ș.a. În cadrul Festivalului internaţional George Enescu Leo Hussain a fost invitat să dirijeze opera Wozzeck de A. Berg şi Gurrelieder de A. Schönberg.
În afara Europei, Leo Hussain colaborează cu Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra la Tokyo Spring Festival, cu orchestre din Australia, Tasmania, şi cu opera din San Francisco. La Festivalul de la Salzburg i-a asistat pe Sir Simon Rattle şi Berliner Philharmoniker, Valery Gergiev şi Vienna Philharmonic, menţinând constante colaborări cu Daniel Barenboim şi Yannick Nézet-Séguin. Leo Hussain a urmat studiile muzicale la University of Cambridge şi la Royal Academy of Music.
IOANA CRISTINA GOICEA s-a născut la Bucureşti, în 1992, într-o familie de muzicieni, iar în prezent urmează cursurile Universităţii de Muzică şi Teatru din Hanovra. Tânăra violonistă cântă pe o vioară „Gianbattista Guadagnini” (Parma, 1761), oferită de fundaţia Deutsche Stiftung Musikleben Hamburg.
A concertat ca solistă cu Auckland Philharmonia, Baden-Baden Philharmonic, Südwestdeutsche Philharmonie, Norddeutsche Philharmonie, Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Tineret, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker, Filarmonica de Stat Chişinău, precum şi cu toate orchestrele simfonice din România. În 2015 a câştigat, împreună cu pianistul Andrei Banciu, premiul al doilea şi „Young Award” la concursul internaţional de muzică de cameră de la Trieste. În 2016 a fost invitată să participe la prestigioasa Academie de Muzică de Cameră „Heidelberger Frühling” din Germania şi în 2017 a debutat în cadrul turneului „New Masters on Tour”, împreună cu pianistul Andrei Banciu, la Concertgebouw Amsterdam şi la Filarmonica din Bratislava.